Immigrationspolitikens dilemma?

Thomas Gur skriver i dagens Svenska Dagbladet om immigrationspolitikens dilemma i Sverige. Han beskriver olika staters system för skyldigheter genemot sina immigranter. Nyamko Sabuni, integrationsminister och folkpartist, i regeringen har tagit upp olika problemställningar i sin bok   Det nya Sverige. frågor som inte är enkla, men väl värda att fundera på.

Det socialdemokratiska synsätter på ”invandrare” har utgått ifrån ett gammaldags ”tycka synd om svaga grupper”-syndrom. Ett slags offertanke som innehållit starka drag av med en gammal brukskultur. Typ – eftersom det är synd om ”invandrare” skall vi vara snälla mot de stackarna. Förfärligt – är ordet. Jag som liberal, tycker att varje människa, varje individ skall ses utifrån sig själv.

I demokrati, som Sverige, finns det ett slags grundkontrakt, nja inte bosktavligt, men i alla fall.  Det bygger på rättigheter och skyldigheter för oss alla, oavsett vara vi är födda, eller om vi bryter på något språk.  Eller nå´t annatsom inte kan hänföras i rakt nedstigande led från Gustav Wasa.

Annonser

3 thoughts on “Immigrationspolitikens dilemma?

 1. Hans

  Kul att du läst och reflekterar, Rosie.
  De flesta verkar bara vara medvetna om sina rättigheter så du kanske kan definera skyldigheterna?

  Hej så länge!

  Svara
  1. Rosie Rothstein Inläggets författare

   Skyldigheterna – är förstås samma som för de som har rötter till Gustav Wasa. Dvs följa de lagar och regler som beslutats i riskdag och regering. En lag tar ju inte hänsyn till vilken färg man har på ögonen.

   Svara
 2. Charlotta

  Ann Heberlein skriver i sin bok Det var inte mitt fel! bl.a. om att om man kräver en rätt för sig själv, ja då är man också skyldig att acceptera att andra har samma rätt. En ganska enkel utgångspunkt för att förklara skyldigheter. Det jag tänker på när jag läser ditt inlägg är att många av de människor som söker sig till Sverige har lyckats överleva en rad olika svårigheter såsom krig, svält, övergrepp och flykt. Tänk vilken styrka som måste bo i dessa människor. Att förringa dem till stackars krakar som vi ska ta hand om är en konstig inställning – både ur individens synvinkel och samhällets!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s