Åldersgräns för att bestämma?

När man är liten, får man inte bestämma så mycket i sitt hem. Det gör ofta de vuxna, Tex om och hur ofta det skall städas.

Sen flyttar man hemifrån och då får man bestämma hur – och om det skall städas – eller inte. Om man vill ta en tur på stan, gå på bio, promenera eller ta en fika med kompisarna.

Sen blir det familjeliv,  Då bestämmer man ofta att det bör och skall städas. Annars drunkar man i kaoset. Eller så kan man anlita RUT och göra annat än att städa.

Sen blir man äldre och så småningom behöver man kanske hjälp med städningen, för att man inte klarar det själv. Då bestämer någon som heter Tant Bistånd, att du får städat varannan vecka, Men bara två rum åt gången. Städat får du, kanske – men du får inte välja av vem eller vilka. Och du får inte bestämma om du hellre skulle vilja ha hjälp just den dagen, med att kunna ta en promenad, gå på bio med lite hjälp – eller få hjälp med att komma till fiket för att träffa dina kompisar och hänga lite. Även om du är helt rättskapabel och inte alls dement, så har Tant Bistånd noggrant bestämt hur det skall gå till.  För Tant Bistånd vet vad som är bäst för dig. Varje gång!

Om man bara är rättskapabel, så skall man kunna välja vilken hjälp man vill ha i sitt hem! Varje gång  man behöver hjälp. Allt annat luktar översitteri och förmyndarskap – åldersdiskriminering!  Valfrihet är liberalism – också i vardagen! Läs också GT:s ledare  om valfrihet för äldre av Karl- Henrik Sax dag!

Annonser

5 thoughts on “Åldersgräns för att bestämma?

 1. Charlotta

  I en insändare i dagens GP framförs åsikten att det inte är valfrihet vi människor vill ha utan en bra vård och omsorg. Debattören missar två poänger med just valfriheten. För det första medför valfrihet att den som får vården/omsorgen har makten att välja bort sådant som är dåligt och välja det som är bra. Det är en större garant för kvalitet än att något offentligt organ ska göra kontroller. Det andra och viktigaste är ju att vad som är bra för en person kanske inte är bra för en annan. Precis som du säger Rosie, som vuxna får vi själva avgöra hur städat vi vill ha det men när vi sedan blir för gamla för att kunna utföra städningen själva, ja då förväntas vi vara nöjda med den nivå som Tant Bistånd bestämt. Varför är det så fult att vilja få vara med och bestämma vad det är man vill ha hjälp med och hur? I övrigt anses ju det vara mycket viktigt att våga stå upp för sin person genom val av t.ex. kläder, musik, transportmedel m.m., och inte bara ”följa strömmen”. Om det är viktigt även för vänsterns anhängare att få vara fri att välja personligt uttryck genom t.ex. kläder borde det väl även vara viktigt att få bestämma vilka delar man vill ha stöd med när man inte längre själv kan sköta hemmet.

  Svara
 2. Charlotta

  Det är ju det som är så härligt motsägelsefullt – vi har ju tagit bort omyndigförklaringen. Visst, det finns personer som kan behöva en god man eller kanske till och med en förvaltare. Men vi har ju slutat upp med att helt ta bort rättshandlingsförmågan för en människa. Läser man i förarbetena skriver man att bl.a. respekten för människors lika värde och integritet gör att rösträtten inte ska tas ifrån en människa. Så vi har insett att rätten att rösta i demokratiska val inte ska fråntas en person – men rätten att bestämma om man vill ha städning eller hjälp med att ta en promenad, det är förbehållet de fysiskt starka!

  Svara
  1. Rosie Rothstein Inläggets författare

   Alltså – om jag fattat dig rätt:
   Man får rösta i alla val – men inte bestämma om man vill ha städat denna torsdag – eller promenera. Rösträtt – men ingen promenadrätt. Absurt!!!!

   Svara
   1. Charlotta

    Läste intervjun med Annelie Hulthén i dagens GP. Hon talar om äldrevården där Göteborgs stad är ende aktör. Hon ser inget överhängande motiv att byta modell. Nej det är klart, då kanske folk skulle välja en privat aktör. Dels skulle det kunna visa att de äldre inte alls är nöjda med den ”hyfsat bra” omsorgen som GBG tydligen har enligt AH, dels skulle det väl innebära att det framkom, likt på skolans område, att det inte satsas så mycket på omsorgen som man påstår. ”Äldrepengen” skulle väl bestämmas till ett högre belopp än vad som faktiskt läggs inom kommunen så som det blivit med skolpengen. Det är verkligen dags med ett nytt styre i Göteborg efter 16 år. Och då kanske vi äntligen skulle kunna få ett sprututbytesprogram som jag vet att du förespråkar Rosie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s