Turism och hållbar tillväxt!

Idag skriver Karl Henrik Sax på GT:s ledarsida om att turism ger jobb. Det är helt rätt. Turismen drar in mer pengar till Sverige, 90 miljader. Vi exporterar personbilar och stål för 60 miljarder. Sverige och Västra Götalandsregionen, vi kan ju inte konkurrera med säkra solsemestrar. Däremot mycket annat. Kanske skulle vi, med undantag av whiskeyproduktionen, kunna jämföra oss med Skottland. Vänligt, vackert och många möjligheter att turista på olika sätt. Man kan bo både billigt och dyrt. Framför allt finns det flera B&B, Bed and Breakfast, både inne i städerna och på landsbygden. Dessa ställen ger möjligheter att komma i kontakt med den inhemska befolkningen, både få tips på intressanta sevärdheter – och ibland personliga möten. De personliga mötena ger ett  bestående minne – och ofta en önskan om att komma tillbaka.

Turistnäringen är ofta småskalig och en hel del drivs av kvinnor. Det finns förstås mycket mera att utveckla. Jag vill satsa på en regional turismutveckling. Den som aldrig varit i Sverige – och som kommer på en konferens, kanske vill stanna några extra dagar, i Göteborg, för att sen tex fortsätta upp till Lysekil och Strömstad – eller till Borås?

Evenemang har varje svensk stad med lite självaktning – och i stort sett varje stad har sitt speciella kalas. Numera. Dags att ta ett steg till, m era marknadsföring, mera information – och på flera språk.

Jag lovar, jag vill som regionpolitiker i Västra Götaland satsa både på turismäringen och på mera entreprenörskap inom bland annat turismnäringen!

Annonser

2 thoughts on “Turism och hållbar tillväxt!

  1. Charlotta

    Det kan finnas andra vinster i detta också. Fler svenskar skulle kanske välja att turista i Sverige istället för att åka utomlands. Det kan skapa fler arbetstillfällen, sparar miljö när man inte behöver flyga och kanske leder det också till en större förståelse för att Sverige faktiskt inte är homogent. I dessa tider med framgångar för SD kan det vara bra att visa upp Sverige även för ”svenskarna”. Vårt land rymmer många skatter att upptäcka.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s