Ingens fel – bara strukturens!

På juldagen för två år sedan dog Georgios Paparizou i en hjärtattack. Ambulansen har larmats till stadsdelen Backa i Göteborg. Grekiska föreningen hade fest i si n lokal i Backa. Just det området har klassats som ett sk högriskområde och därför körde inte ambulansen fram till Paparizou, utan väntade på poliseskort. Hela händelseförlopp har utretts – och ingen gjorde något fel!  Fast en dog. Om detta skriver Liv Landell i dagens GT .  Egentligen är det kanske mångas fel?  Det är bättre att få hjärtattack i Askim – än i Backa, är väl en slutsats, som mest talar för att utanskapet också har geografi.

I Sverige dummar sig Herr Struktur flera gånger. Jag tycker inte – aldrig att man skall peka ut syndabockar – men jag tycker alltid att varje vuxen person, som är rättskapabel – skall kunna ta ett eget personligt ansvar för sina handlingar. Och med det sina bedömningar och de konsekvenser det kan få för andra. Stavas ansvar.

Annonser

One thought on “Ingens fel – bara strukturens!

  1. Charlotta

    Först – jag tycker självfallet att det som hände för två år sedan i Backa är hemskt och jag känner stor empati för den dödes anhöriga. Jag vet inte alla detaljer och kan inte uttala mig om HSAN gjort en korrekt bedömning eller inte. Men HSAN ska bedöma om någon brutit mot regler och riktlinjer, inte fälla moraliska avgörande. Om något regelbrott inte skett – ja då får vi fundera över om reglerna och riktlinjerna behöver förändras. Men vid sidan av det finns den än mer viktiga frågan varför vi överhuvudtaget har fått högriskzoner som dessa. Vems ansvar är det? Samhällets? Men samhället är ju vi alla så vad har jag för ansvar? Vad har de stenkastande/bilbrännande personerna för ansvar? Och hur förändrar vi situationen? Det är naturligtvis ett batteri av saker som måste göras och vi är inte alla eniga om vad. Men en första sak är väl att se till att inte bara tala om de som bor i dessa ormåden. Inom den politiska debatten finns det fortfarande ett vi-dom-tänkande eftersom det mest är etablerade personer som deltar i debatten. En debatt om utanförskap utan att de som debatten handlar om deltar – snacka om att cementera utanförskapet!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s