Vuxenmobbing.

Idag har jag varit på skolavslutning i en grundskola. I ett av klassrummen hänger en inramad tavla med bara text. Det är 10 bud om mobbing. Bland barn. Samma tavla borde kanske finnas på många arbetsplatser. Maciej ­Zarembas artikelserie i DN om vuxenmobbing på svenska arbetsplatser och alla kommentarer visar på att det tycks finnas ett behov. Kränkningar kan se ut på olika sätt; klart är väl att ingen vuxenmobbing på en arbetsplats kan förekomma utan chefens indirekta – eller direkta godkännande. I många länder finns det skarpare lagstifning mot kränkningar på en arbetsplats. Men – ännu – inte i Sverige. ”Sverige var först i världen med att se mobbning som ett arbetsmiljöbrott. Nu har vi hamnat på efterkälken, hävdar den norske forskaren Helge Hoel. ”  I Sverige är det skamligt att bli mobbingoffer. Precis som det var tidigare för kvinnor, att vara våldtäcktsoffer.  Vi har aldrig satsat så mycket skattepengar på ledarutveckling, som nu. Men vi har väl aldrig mätt resultaten? Leder våra satsningar i offentlig sektor till mindre vuxenmobbing på arbetsplatserna? En som också bloggat om detta är Kent Persson. Idag har Göteborgs kommunstyrelse sagt ja till en framställan om att skydda sk whistleblowers. Dvs de som blåser i visselpipan när något är fel. Det är ju ändå så att offentligt anställda har skydd i grundlagen om de vill berätta för media. Meddelarsskydd. Så det är tokigt om det skall inrättas särskild avdelning inom en administration – för att upprättålla grundlagen. Men var skall den anställda vända sig, om hon eller han är utsatt för mobbing på sin arbetsplats? Här behövs en utredning om det är möjligt att lagstifta, typ lex Sara? Det finns en hel del erfarenheter från olika länder.

Annonser

8 tankar om “Vuxenmobbing.

 1. Yacob

  Hårdare lag när det gäller kränkning och mobbning ja det behövs, men särskild avdelning för ”whistleblowers”?? ska bli spännande och se hur mycket det kommer kosta.

  Svara
  1. Rosie Rothstein Inläggets författare

   Jag tycker inte man skall behöva ha en särkilt uppdrag som att se till att grundlagen efterlevs. Vad tycker du?

   Svara
   1. Rosie Rothstein Inläggets författare

    Tack för bra kommentar.
    Bjälsta-fallet var mer än tragiskt. Många vuxna måste ha känt till vad som pågick, utan att ingripa. Barn gör inte som du säger, utan som du gör. Varje gång man låter något passera och inte säger något – är man med och flyttar normerna. Förr fick man slå barn. Det får man inte längre enligt svensk lag. Jag tror att en lag är en markering – detta är inte OK. Samtidigt skulle också en lag kanske hjälpa den som varit utsatt att få upprättelse?

 2. Ping: Kommer arbetslösheten verkligen att sjunka i Sverige? « Nemokrati

 3. Charlotta

  Efter Bjästa-fallet var det många som ifrågasatte hur vuxenvärlden kunde vara så aningslös och ibland t.o.m. delta i en grundlös ryktesspridning. Några få röster konstaterade att vi vuxna ju santionerar denna typ av beteende. Det är bara att titta på tv-tablån eller läsa löpsedlar i kvällspressen och veckotidningar. Nu har Maciej Zaremba visat att vi vuxna inte är mycket bättre än tonåringarna. Glada över att inte vara den som utsetts till hackkyckling deltar vi i jakten eller står tysta och ser på. Jag vet inte om en lagstiftning blir mer än en symbolhandling. Tror att det är dags att svenska folket inser att förändring börjar med en själv! Det som berättas om i DN:s artikelserie hade trots allt inte kunnat pågå om kollegorna höjt sina röster. Samma tystnad som beskrivs i artikelserien bidrar också till att möjliggöra korruption. Så vi har allt att vinna på att uppmuntra våra barn till att bli självständiga, tänkande individer som vågar höja sin röst mot missförhållanden!

  Svara
 4. Ping: Arbetsmiljö – Mobbning « Lotta Olsson (m) Blogg

 5. Lennart Bladh

  Men givetvis tror jag att det måste ske ett perspektivskifte här också. Att börja fokusera på det som är bra på en arbetsplats, kommer ge ett lyft. Vi fokuserar inom alla områden, på det som är dåligt och det som MÅSTE förbättras. Och då kommer individer känna sig hotade och de svaga måste givetvis skydda sig själva genom att ge sig på någon annan. Lyssnade du på inslaget ifrån Kunskapsskolan häromdagen? Där fick lyssnarna höra på vilket sätt hela samhället skulle kunna fungera. Både i skola och arbete. Betyg utvecklar inte – utan det är de tydliga kriterierna som gör detta. Och då inser eleven vad nästa steg är. Och vuxna coachar till nästa nivå. Framtiden! Jag menar inte att vi skall ha kriterier för oss vuxna, utan vi måste jobba med motiverande samtal. Där chefer får utbildning i hur dessa så viktiga samtal skall genomföras. För att lyfta det som är bra hos varje individ. Börjar man i den änden så blir utveckling MYCKET lättare. Det var förövrigt helt underbart att höra en 12 årig tjej (som intervjuades i radion ifrån Kunskapsskolan) som beskrev att det är lättare att fokusera på det man är dålig på. Men med träning går det att tänka om, sa hon.

  Aaron Antonowsky gick in i skolor/arbetsplatser och gjorde just detta. Såg på personalens starka sidor och började bygga där!
  Detta förstår en 12 åring – men inte regeringen. pinsamt! Läs gärna
  Antonowskys bok ”Hälsans mysterier”

  Lennart Bladh

  Svara
  1. Rosie Rothstein Inläggets författare

   Hej Lennart! tack för din kommentar. Antonowski känner jag till. Han var bollplank, när jag startade ett Rehabcenter för tortyrskadade flytkingar, för många år sedan. Han var gästprofessor på banpsyk i Lund, då. Sen har han dött och blivit guru. Han hade rätt i mycket; att man måste kunna se sig ett sammanhang; Kasam – och att det är viktigt att bygga på det som frisk, Utan att bli klämkäck. Folkhälsoarbetet i Sverige har ibland en tendens till hurtbulleri och käckhet? Eller?

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s