Frihet att välja!

Det finns två synsätt på oss medborgare. Det ena är att Staten alltid vet vad som är bäst för dig – och det andra är att du själv anses vara helt kapabel att själv kunna välja. Tex vilken bil eller cykel du vill köpa – eller vilken byggfirma du vill anlita. Samma sak måste gälla när du skall välja vilken vårdcentral du vill gå till. Eller vilken skola dina barn skall gå i. Fritt vårdval i Västra Götalandsregionen betyder att det finns flera du väljer vårdcentral. Den du själv tycker är bra.

Nyligen publicerades en undersökning av Handelns Utredningsinstitut   som visar att kunskaperna om valfriheten måste bli större för att flera skall kunna avända – just friheten att välja vårdcentral.  Företagande i välfärd presenterar också hur ofta mediagranskningen av friskolor – konstigt begrepp , finns det tvångsskolor – är snedvriden.

Men varför heter det just ”Företagande i välfärd” – är det för att det är mest kvinnordominerat? Är fordonsindustrin, besöksnäringen, äldreomsorgen inte lika viktiga för vår välfärd – alltihop? Och när får vi själva välja vem som skall hjälpa oss, typ hemtjänsten – när vi behöver. Mera RUT i hemtjänsten!

Annonser

2 thoughts on “Frihet att välja!

    1. Rosie Rothstein Inläggets författare

      Ja, lyssnade just på P1 om Åke, 91, som inte kunde surfa, maila etc för att det inte funkade på hans äldreboende…

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s