Civilkurage!

Varje rättskapabel person har alltid ett eget ansvar för sina egna handlingar. Detta kan ingen vuxen person komma förbi. Idag skriver Expressen att problemet i Bjälsta har varit – låt oss hoppas det – bristen på civilkurage. Och Fores – den mycket intressanta tankesmedjan skrev häromdagen om att det är få som tar debatten om främlingsfientlighet. Deras artikel i DN   uppmanar oss alla att ibland sätta ner foten, när pratet på kalaset eller i fikarummet, drar sig mot intolerans och vardagssexism/rasism. Eller förstå och stå upp för vad vi tycker är  rätt och fel. Skolinspektionen granskar nu skolavslutningen i Bjälsta.  Det verkar behövas. Med lite mer civilkurage från vuxensamhällets sida – hade det inte behövts.  Vad är en värdegrund – värd?

Annonser

2 thoughts on “Civilkurage!

 1. Annika Beijbom

  Läst just en intressant artikel om svek som behandlade just svårigheterna med att gå mot strömmen, att vara just den personen som klarar av att inte påverkas av grupptryck. Fores är en mycket bra tankesmedja, grön och liberal. Det är väl med värdegrunder som med allt annat, de måste återerövras av varje generation, precis som demokratin. Jag önskar också mer civilkurage i samhället.

  Hälsningar
  Annika Beijbom (fp)

  Svara
 2. Rosie Rothstein Inläggets författare

  Kanske är det just detta, att själv bilda sig en egen uppfattning, som kan ge möjlighet till att stå emot grupptrycket. Men också att se när normer och värderingar förändras i fikarummet, på kalaset, ja varje dag.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s