Ett steg i rätt riktning.

Regeringen har beslutat att utländska arbetstagare som inom ramen för en affärsuppgörelse ska genomgå utbildning, genomföra tester och liknande i Sverige undantas från kravet på arbetstillstånd. Även utländska arbetstagare som är anställda i företag i internationella koncerner och som ska genomgå företagspraktik i Sverige undantas. http://www.regeringen.se/sb/d/12410/a/136801
Det är ett steg i rätt riktning – men det behövs fler steg. Det behövs en hel promenad i rask takt för att öka Sveriges konkurrenskraft.
Ett stort steg vore också att vi bättre kan tillvara utländsk kompetens för den grupp som kommer till Sverige på grund av krig, diktatur, våld. Den kompetensen är inte alltid riktigt utvärderad; validerad. Inte enbart i fråga om yrkesutbildningar utan också i fråga om arbetslivserfarenhet.
Hos många i denna mycket heterogena grupp finns en stor förmåga att kunna lösa problem, att se omvärlden med andra ögon och i 99 fall av 100 – en stor förmåga till omorientering. Detta i kombination med stora språkkunskaper och ofta med en erfarenhet av entreprenörskap. Heja regeringen, så här långt, det är bara att fortsätta ta flera kliv framåt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s