Norge och Sverige och kvinnor och män.

Norge är ett vackert land med höga berg och djupa fjordar. Mycket olja och många kvinnor i styrelsen för börsnoterade bolag. I Norge finns det en lag om könskvotering, sån lag finns inte i Sverige. I Sverige finns det lag om att facken skall vara med i bolagsstyrelserna; ja, one or the other way. Kanske många gubbar från Metall? Inget fel på dom, dom kan kan rätt OK.

Vi har en könssegrerad arbetsmarknad i Sverige. Männen dominerar i näringslivet och kvinnorna dominerar inom det som ägas och drivs av offentlig sektor. Kanske sker det en förändring  med etablering av vårdcentraler som drivs av privata entreprenörer; dvs näringslivet. Det fria vårdvalet för med sig att fler kvinnor kommer att vara anställda i näringslivet, kanske kommer några av dem i en styrelsen i ett börsnoterat bolag, om 10-15, eller 20 år?

 I Norge har det visat sig fungera bra med en lag om könskvotering. Jag gillar egentligen inte alls detta med kvotering, jag är mer än skeptisk till det.  Men en annan sak visade sig i det norska bolagsstyrelserna. Utbildningsnivån har höjts sedan det blev mer kvinnor i styreslerna. Intressant faktum, om det visar sig vara rätt.

Någonstans måste man bara börja, fortsätta, utveckla, ha både piska och morot. In med kvinnor, åtminstone i valberedningarna till bolagsstyrelserna; kanske är detta en möjlig stig? Gör det obligatoriskt, det är ingen brist på kompetenta kvinnor; det tycks mera vara en brist på manlig kreativitet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s