Själens bildning och Fantomen.

 Fantomen har bra egenskaper. Han är snäll mot de snälla och hård mot de dumma. Hans genusperspektiv och flera andra perspektiv är inte riktigt rumsrena, eller kanske bara präglat av den tidens anda, tidsandan. Tidsandan som vi troligen alla är offer för själva, men inte ser själva. Det är den framtidens historieforskare kommer att se. Men hur skall man veta att man inte är ett passivt offer för tidsandan?  Fantomen har dock en kolonial attityd till ”infödingarna”. Han har en lätt uppfostrande attityd. Den hittar jag alldeles tydligt i uttryck som jag hörde idag på NTF:s trakfiksäkerhetsdag – för invandrare typ:  ”Hur skall vi informera våra invandrare” . www.ntf.se

Syftet var oerhört bra, idag på NTF:s mycket välbesökta arragemang på Världskulturmuséet i Göteborg, men tilltalet blir kolonilat.

Men jag måste fråga mig; vem äger vilka invandrare- och vem är vi (andra)? Gör om frågeställningen till: ”Hur skall vi män/kvinnor/ informera våra kvinnor/män”.  Så vem är egentligen Fanomen i det här sammanhanget? Hur hade han tänkt – och vad hade han gjort. Äger Fantomen själens bildning?

Men i alla fall, Fantomen är en hyfsad rollmodell. Så där i alla fall?

Annonser

2 thoughts on “Själens bildning och Fantomen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s