Civil samhället å jag?

Jag vill stärka civilsamhället – säger flera politiker. Men vad är civilsamhället – till skillnad från samhället.  Det mäste också finnas ett eget ansvar för vuxet, rättskapabla individer? Eller? Finns det då ett icke-civilt samhälle, är det myndigheterna – eller är det ett ociviliserat samhälle? Civilsamhället är det civila – alla samhällen bygger egentligen både på formella och icke-formella överenskommelser. Frågan är vad man formalisera och lagstifta om.

 Det är samhällets ansvar- säger ofta folk i den röd-gröna röran. Det betyder mest, fritt översatt: Vi vill höja skatterna för vi behöver de som vi kallar svaga grupper. Men vem är svag i vilka grupper? Och svag – hur då? Standardsvaret från vänsterblocket blir alltid samma; ja du vet invandrare och ensamstående mammor. Jag tycker att det är en mycket underligt synsätt, att  klumpa ihop folk på. Det finns folk som är födda tex i Teheran eller Prag, som har tagit sig fram, trots hinder och svårigheter – och så finns det folk som kommer från Eslöv eller Tjörn och som inte har fixat att   hitta sin väg i livet.  Fastän många kan släktforska tillbaka till nästan Gustav Wasa, den kände centralförtryckaren.

Förresten så har Göteborg två huvudnyheter på prime time i dagens Aktuellt; den ena handlar om en rättegång mot två tjänstemän inom Socialtjänsten, den andra om en eventuell bomb på en spårvagn. En tröst är i alla fall, att det inte är rapport från dagens bilbränder. Nu väntar jag ivrigt på Göteborg & Co – vilket är arrangemanget; kan det möjligtvis vara den eventuella bomben?

Annonser

3 thoughts on “Civil samhället å jag?

  1. Eva-Lena Haag

    Bombhotet på Linnégatan var inte roligt för dem som bor i den fastighet som spårvagnen stannade utanför, min dotter med familj fick lämna sitt hem i stor brådska och fick knappt ut sin bil därifrån för att komma hem till oss.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s