Vem bestämmer vad du är?

I Sverige är det Statitiska Centralbyrån som man kan vända sig till, för att få veta om man räknas som invandrare eller som vaddå – svensk.  För många  myndigheter är det viktigt att veta om det är invandrare eller vaddå – som tex startar företag, råkar ut för trafikolyckor, går till doktorn eller gör vaddå. Vad behöver vi typen av kunskap till, för vem och för vilka syften. Om det inte handlar om att säkerställa att dom skiljer sig från oss. Vilka oss?  Vilka dom? Begrepp som invandratäta kan med framgång användas om vissa duktiga och framstående avdelningar på det stora sjukhuset i min hemstad Göteborg.   Men i Göteborg är en göteborgare, någon som är född här eller annorstädes allt enligt Kals orden.

Fast svenskast är väl ändå, trots allt Zlatan, hörde jag idag på lunchen. Hurra!

Annonser

4 thoughts on “Vem bestämmer vad du är?

  1. Sten

    I Sverige är man invandrare om ens mamma eller pappa kommer från ett annat land. Det kvittar om man är född här, bott här hela livet m.m., man ingår i statistikgruppen ”invandrare”. Bort med dessa kategoriseringar…

    Svara
  2. zamk123

    Roligt blogginlägg! Jag håller helt med. Gränsen mellan invandrare och svensk är idag väldigt luddig och har en stor gråskala (jag själv är ett exempel på detta). Eftersom det är så luddigt så har det också blivit ointressant.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s