Kriget mot andra gården. Eller om Göteborg och Stockholm.

 Västsvenska Handelskammaren har just publicerat rapporten En tyst del av Sverige.  Den handlar om att västsverige har en för låg representation och inflytande över viktiga beslut – som fattas i Stockholm. Det är en bra rapport med siffror på vårt västsvenska inflytande. Det är helt rätt, det är alldeles för få västsvenskar i viktiga beslutsfattande organ. Och alldeles för få statliga verk i Göteborg och i resten av västsverige. Flera beslut bör också tas på den regionala nivån, som till exempel arbetsmarknadspolitiken!

Men it takes two to tango, it still does!  

Sedan över 20 år bor jag i Göteborg. Jag är en göteborgare som är född annorstädes. Sedan 1994 har jag haft förtroendet att representera göteborgare (några av dem är säkert också födda annorstädes). Först i kommunfullmäktige och sedan i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen och sedan i regionutvecklingsnämnden.Göteborg är en rolig stad, fortfarande fylld av goa gubbar. Några av dem är att likna vid äldre tiders feodalherrar, som fått sitt rike av den gode kungen.  Guess who?

För att öka vårt västsvenska inflytande i Stockholm, finns det en hel del vi kan göra själva. Tex att inse att Stockholm är Sveriges huvudstad. Göteborg är det inte och kommer aldrig att bli det. Vi måste sluta leka leken ”Alla mot Stockholm” – eller gå fram under parollen: ” Krig mot andra gården”. Det är samma lek som vi lekte i centrala Malmö, när jag var liten och bodde på en liten bakgård. Det som enade oss barn i huset var just ”krig mot andra gården” – den var mycket större än vår gård.

Det andra är att göteborgare inte gärna flyttar. Om de gör detta, så förblir de göteborgare, även om de bor i Stockholm. Vi är inte bra på att hålla kontakt, vi kan bli betydligt bättre.  

Det är svårare att försöka ändra på andra. Man måste börja med sig själv. Vi västsvenskar måste lita till att vi vill och vi kan!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s