Rätt att arbeta.

Arizona is a right to work-state – säger min svåger John. John är tekniker på hög nivå. Han har forskat, men nu skulle han gärna vilja undervisa, igen. John är strax över 70 år. Kan man verkligen överhuvudtaget söka jobb, då? han har nyligen startat ett bed and breakfast, men det flyter på nu. Han har tid att undervisa i matte och fysik. Även om han inte behöver av ekonomiska skäl, eftersom han har en rejäl pension.

John förstår inte min fråga. I don´t understand, säger han. What do you mean, explain! uppmanar han. Jag förklarar att om man är anställd i Sverige, så kan man inte och får man inte vara kvar om man är över 67 år. Då måste man lämna sitt anställning, för att gå i pension. Obegripligt tycker John, född och uppvuxen i USA, skall staten bestämma över sånt? Har ni inte lagar mot åldersdiskriminering, undrar han. Jovisst; of course we have, säger jag, vi har flera lagar mot diskriminering, men vid 67 år, skall man lämna sin anställning. 

Hur skall man tänka om rätten att arbeta.?I Sverige har vi haft en alldeles för lång tradition om rätten till icke-arbete; inte den andra – rätten att arbeta.  Det är dags att se kompetens, styrka och förmåga, istället för ålder, etnisk bakgrund eller något annat helt oväsentligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s